Falun

Våldtäktsrättegång avslutad

Under fredag eftermiddag avslutas rättegången vid Falu tingsrätt mot en 31-årig man från Sörmland som åtalats misstänkt för två våldtäkter varav en i Falun.
Enligt en rättpsykatrisk undersökning lider mannen inte av någon allvarlig psykisk störning.

Mannen har stått åtalad för at ha tvingat en Falukvinna till sex flera gånger genom upprepad misshandel under en helg i januari. Bland annat ska han ha bränt kvinnan på ena låret med en glödande cigarrett.

31-åringen har också stått till svars för en våldtäkt i Stockhomstrakten för två år sen.

Falu tingsrätt har ansett att det finns övertygande bevisning om att mannen begått dom två våldtäkterna och för en månad sen beslutade rätten om en rättspsykiatrisk undersökning.

Den blev klar för en vecka sedan och postades då, men har sen varit på villovägar innan den till slut nådde Falun så att eftermiddagens förhandling kan genomföras.

Enligt undersökningen led inte 31-åringen av någon allvarlig psykisk störning vid brottstillfällena, och han har ingen sån nu heller.

Det finns därför inte medicinska förutsättningar för rättspsykatrisk vård. Och ett långt fängelsestraff lär nu vänta den åtalade 31-åringen.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".