Tog tillbaka flera uppgifter

På fredagen inleddes huvudförhandlingen mot den 35-åriga man som bland annat står åtalad för att, mot hennes vilja, ha fört bort en 20-årig kvinna från hennes skola i Avesta till Åre. Men kvinnan inledde sitt vittnesmål i Falu tingsrätt med att ta tillbaka saker hon tidigare sagt i polisförhör.

Kvinnan och den åtalade mannen har tidigare haft ett förhållande. Ett förhållande som inleddes när hon var sexton år och han var 31. Hon avslutade relationen flera gånger, sista gången för två år sedan.

Flera sms som lästes upp under förhandlingen visar 35-åringens starka känslor för henne. Han skriver att han kommer att vänta på ett telefonsamtal från henne i resten av sitt liv, att hon är den saknade biten i pusslet och att elden i honom fortfarande brinner.

När hon till slut, i oktober 2007, går med på att träffa honom för att prata kör han istället iväg med henne nästan 50 mil.

Den 20-åriga kvinnan polisanmälde 35-åringen för olaga frihetsberövande. Under förhören beskriver hon noggrant hela händelsen. Hon säger hon att hon blivit bortrövad och kidnappad. Men idag, sittande mittemot 35-åringen och hans försvarare, tar hon tillbaka den uppgiften.

– Målet handlar om att den personen som idag hördes har blivit bortrövad, frihetsberövad mot sin vilja, säger säger Ulf Edsfors, åklagare i målet.

Hon förändrade sin version sedan hon gjorde polisanmälan, varför har hon gjort det?
– Jag vill inte gå in och föra processen i media utan jag kommer ha min uppfattning i den här delen klar när jag ska plädera i mitt mål.

Rättegången beräknas ta fyra dagar och fortsätter på onsdag.

Anna Bjärnmark
anna.bjarnmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".