Domarhagsskolan, Avesta. Foto: Johannes Rosendahl

Skolor i Dalarna bryter mot lagen

Många skoltoaletter i Dalarna är snuskiga och trasiga, och också för få visar Dalanytts granskning. Enligt lagen ska det gå högst 15 elever per toalett. Men på flera skolor i länet får nästan dubbelt så många samsas om utrymmet.

Av de tolv skolor i länet som vi har granskat är det mindre än hälften som uppfyller arbetsmiljölagens krav på högst 15 elever per toalett.

– Vi ser idag att många skolor inte är byggda för det antalet elever som finns där just nu, säger Stefan Hult, branschsamordnare för skolfrågor på Arbetsmiljöverket.

– Det är ofta ett problem att det är för litet antal toaletter, speciellt i gamla skolor, säger han och syftar på skolor som ändrat från lågstadieskola till en högstadieskola.
– Det är oftast fler elever och då räcker inte toaletterna till.

I genomsnitt går det drygt 16 elever per toalett på de skolor vi granskat. Men på Domarhagsskolan i Avesta går det över 26 elever per toalett.

– Kommer det fram att man inte går på toaletterna för att det inte finns några lediga toaletter så att man av den anledningen inte går dit, då är det ett allvarligt problem, säger Stefan Hult.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".