Dalaföretagen har klarat sig bra

Antalet företagskonkurser har ökat kraftigt i landet under det första kvartalet. Men Dalarna har klarat sig lindrigt, jämfört med många andra län. Det visar siffror från Affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. 

Antalet konkurser inom näringslivet ökar allt snabbare. I landet som helhet handlar det om en ökning, under det första kvartalet, med drygt 50 procent jämfört med samma period i fjol. Ser man enbart till mars, så är ökningen 85 procent. Värst utsatt är handeln i storstadsregionerna.

Även i Dalarna har antalet företagskonkurser ökat, men inte s lika dramatiskt som i landet som helhet.

46 konkurser

Under första kvartalet gick 46 företag i konkurs här i länet. Det är visserligen den högsta siffran under de senaste fem åren, men ökningen jämfört med år 2008 stannar vid 15 procent.

Det är bara två andra län i landet som klarat sig lindrigare, nämligen grannlänen Västmanland och Värmland.

Nästan hälften av företagskonkurserna i Dalarna under det första kvartalet skedde i mars, 20 stycken närmare bestämt. Det var faktiskt lika många i mars i fjol.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".