Kräver att Bildt hjälper Kizil

Socialdemokraterna i Borlänge kräver att utrikesminister Carl Bildt gör något för att få hem borlängebon Ramazan Kizil från Turkiet. För fyra veckor sedan höll Ramazan Kizil ett tal på kurdiska vid ett valmöte i Turkiet. Sedan dess har han inte fått åka hem.

Ramazin Kizil från Borlänge höll ett politiskt tal på kurdiska på ett valmöte i den by han kommer från i den kurdiska delen av Turkiet. Eftersom politiska tal på kurdiska är förbjudna i Turkiet har han förhörts av åklagare och har inte fått lämna Turkiet.

– Nu handlar det om att få hem honom, säger Kenneth Persson är ordförande för socialdemokraterna i Borlänge.

Brev till Bildt
Socialdemokraterna i Borlänge har skickat ett brev till utrikesminister Carl Bildt. De vill att han ska agera och se till att UD ska sättas in i frågan.

– Dom måste se till att det blir påtryckningar på den turkiska regeringen, säger Kenneth Persson.

Socialdemokraternas engagemang i Ramazan Kizil kommer från att han är borlängebo och att han är medlem i partiet. Kenneth Persson upprörs eftersom Ramazan Kizil hålls kvar i Turkiet enbart för att han har utnyttjat sina demokratiska rättigheter och pratar politik på kurdiska.

Ordförande i Dalkurd
Ramazan Kizil är ordförande i fotbollsklubben Dalkurd. Klubbkollegan Elvan Cicen pratade med Ramazan Kizil i helgen och då mådde han bra.

– Han tror han ska få lämna Turkiet den här veckan men han måste nog åka tillbaka för fler förhör, säger Elvan Cicen.

Demokratifråga
Elvan Cicen tror att brevet till Carl Bildt kan väcka uppmärksamhet hur demokratin egentligen fungerar i Turkiet och Kenneth Persson, från socialdemokraterna i Borlänge, tycket att regeringen måste lyfta upp frågan på EU-nivå.

– Vi vill inte ha ett land i EU som inte har demokratiska rättigheter, säger Kenneth Persson.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se