Skolläkaren Gudmund Stintzing. Foto: Johannes Rosendahl
SR granskar skoltoaletterna

Elever håller sig hela dagen

Dålig standard på Dalarnas skoltoaletter gör att eleverna undviker att gå på toa överhuvudtaget under skoldagen. Detta oroar skolläkare, och att hålla sig kan få direkta medicinska konsekvenser, till exempel som inkontinens.

– För det första är det väldigt stressande att gå och hålla sig hela dagen, det blir både plågsamt och det gör ont, säger Gudmund Stintzing skolläkare i Falun. Att hålla sig hela dagen kan leda till förstoppning som i sin tur kan leda till urinvägsinfektion.

– Just det här att skjuta upp kisseriet och bajseriet kan också leda till inkontinens, det vill säga att man får svårt att hålla urinen och avföringen. Så det kan få direkta medicinska konsekvenser.

När Sveriges Radio granskade skoltoaletterna såg vi att de var ohygieniska och ofräscha. De elever vi talade med vägrade att besöka toaletterna.
– De är lite smutsiga och luktar äckligt, säger en av eleverna.
– Jag brukar inte gå på toa alls här. Jag tycker det är ganska äckligt, säger en annan elev. Eleverna struntar att gå på skoltoaletterna och håller sig hela dagen.
– För mig som barnläkare så tycker jag det är allvarligt, säger Gudmund Stintzing.

Vad kan skolan göra för att komma till rätta med det här?
– Rent generellt måste man bygga om toaletterna och göra dem med ordentliga lås och trevligare helt enkelt, det är det viktigaste.

Tidigare artiklar:

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".