Svartjobb organiseras av kriminella

Svartjobb gör att staten går miste om mer pengar varje år än vad hälsovården, sjukvården och omsorgen kostar sammanlagt i år. Det visar Skatteverkets slutrapport av den svartjobbsgranskning som genomförts under tre år. Svartjobben organiseras ofta av personer med kopplingar till kriminella nätverk. Ett exempel är MC-gänget Red Devils i Falun.

– Det var dels polisen i Dalarnas arbete kring det här plus penningtvättanmälningar som vi fick från Finanspolisen som vi fick en öppning och visade vilka personer som låg bakom och vilka företag som var de mest intressanta, säger Ulf Sparring på Skatteverket i Gävle.

I fallet Red Devils i Falun, ett mc-gäng med anknytning till Hells Angels, så handlade det om uthyrning av svart arbetskraft inom olika branscher, till exempel chaufförer, samt inom bygg och svets.

Hittills har 16 personer dömts till sammanlagt 22 års fängelse bara i Red Devilshärvan, pengamässigt handlar det om 21 miljoner kronor i skattekrav från staten.

Skatteverkets granskning av hela landet visar att svartjobb ger ett minus i statskassan på 66 miljarder kronor varje år, vilket är 10 miljarder kronor mer än statens totala kostnader för hälsovård, sjukvård och omsorg i år. Dessutom visar den att hanteringen av svart arbetskraft organiseras av några få personer i olika nätverk.

– Vi ser att det finns en stor andel personer som är knutna till de kriminella organisationerna och de kriminella nätverken. Framförallt tycker vi att det ökar i omfattning. En uppskattning är att närmare 40 procent av dem utredningarna vi har gjort har direkt eller indirekt knytning till de kriminella organisationerna, säger Pia Bergman, projektledare för granskningen.

Precis som i fallet Red Devils i Falun har Skatteverket kommit många på spåren efter att tips om penningtvättanmälningar som kommit in till finanspolisen och Skatteverkets skattebrottsenhet. Men sedan i december är det samarbetet inte längre tillåtet, vilket gör det svårare för Skatteverket och ger mindre pengar till staten.

– Det försvårar våra utredningar definitivt, det tar längre tid för oss, och ofta är det bästa botemedlet mot de här är att försöka ta pengarna, och då är vi några steg längre bak än vad vi var då, säger Ulf Sparring på Skatteverket i Gävle.