Kontroll av registreringsbevis under påsk

Det är inte bara fylleri som är ett problem med skotertrafiken i fjällen. Även skotrar utan registreringsbevis, samt förare utan förarbevis är något som polisen tittar på vid sina kontroller under påskhelgen.

– Det som vi kontrollerar förutom fylleriet, det är om skotern är påställd och har en registreringsskylt, säger Lennart Hjelm vid Idrepolisen.

Kollegan Lena Nilsson berättar att det är många som har sina skotrar avställda.
– Sen om det är slarv eller om man struntar i det, det vet jag inte. Istället för att behöva betala 1200 kronor så är det väl bättre att knappa in det på telefonen och få det gjort, säger Lena Nilsson.

En annan viktig sak när man kör skoter är att ha ett förarbevis. – Har man tagit körkort före 1/1 2000 då kör man snöskoter på sitt vanliga körkort och behöver inte förarbevis, säger Lennart Hjelm.

Var i fjällen polisen kommer att finnas underpåskhelgen vill man dock inte berätta.

- Det kan vi hålla hemligt, jag vill också påtala det att vi inte är ute för att hålla folk borta från området. Det vi vill är att man ska komma hit och köra skoter och vara ute i naturen och ha fina dagar. Men tänk med insidan av huvudet istället för att det ska bli olyckor, och att man undviker alloholen, säger Lena Nilsson.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se