Polis fick fängelse för övergrepp

En polisman från Västmanland har dömts för sexuella övergrepp på två minderåriga pojkar. Han döms till fängelse i ett och ett halvt år.

De två pojkar som polismannen utsatt för sexbrott är halvbröder. Polisen har varit god vän med deras mor och övergreppen har skett under flera års tid, dels i Ludvika, dels i Västerås.

Polismannen har nekat till brott och tingsrätten konstaterar i sin dom att det i målet inte finns någon vittnesbevisning eller teknisk bevisning som binder honom till brotten.

Men rätten säger samtidigt att pojkarna framstår som trovärdiga personer. De har gett intryck av att vilja berätta sanningen och deras berättelser innehåller detaljer som i hög grad stöder att det är fråga om självupplevda händelser.

Polismannen fälls för sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande plus barnpornografibrott. Han döms till ett och ett halvt år fängelse. Att straffet stannar vid det motiverar rätten med att han med stor sannolikhet kommer att avskedas.

Enligt domen ska polismannen också betala 130 000 kronor i skadestånd till var och en av pojkarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".