Svartenbrandt på väg in i en tingssal 1999. Foto:Fredrik Sandberg/Scanpix
RÅNET I SÄTER

"Aldrig haft onda avsikter"

Lars Ferm, tidigare känd som Lars-Inge Svartenbrandt, greps i morse för ett bankrån i Säter. Han har kallats en av Sveriges farligaste brottslingar men när han intervjuades i Sveriges Radio Dalarna för ett och ett halvt år sedan ville han tona ner bilden sig själv som en farlig kriminell.

Den 63-årige Lars Ferm har suttit i fängelse i sammanlagt 45 år. Genom åren har han varit inblandad i många uppmärksammade brott och rymningar.

Under en intervju i Sveriges Radio Dalarna 2007 sa han att han aldrig har haft några onda avsikter.

– Det där mörka nationalspöket har aldrig existerat, säger han.

Han dömdes till fängelse första gången redan som sjuttonåring. 1979 blev Lars-Inge Svartenbrandt ett fruktat namn för allmänheten efter ett brutalt rån i Stockholm. Under flykten sköt han 19 skott med automatkarbin rätt in i den efterföljande polisbussen och tre poliser skadades.

– Jag erkänner att jag har varit i mörkret eller i ondskans land fast därifrån har jag klivit ut nu, sa Lars Ferm för ett och ett halvt år sedan.

Under åren har bankrån och fängelsevistelser avlöst varandra. Flera gånger har han sagt att han kommit till insikt och bytt liv. Men han har alltid hamnat i problem med rättvisan igen.

2003 dömdes han till sju års fängelse för rånet mot Systembolaget i Bollnäs där han tog en kvinna som gisslan. Så sent som för sex veckor sedan greps han misstänkt för narkotikabrott. Nu är han misstänkt för bankrånet mot Swedbank i Säter.

– Det är klart jag ångrar mitt liv. Jag ångrar att jag föddes i princip, säger Lars Ferm i den gamla intervjun och han lägger till han hoppas att han dör som en fri man.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".