Stabilt vårflodsläge i Dalarna

Vattnet i sjöarna i mellersta Dalarna stiger nu, men fjällfloden låter ännu så länge vänta på sig. Så kan vårflodsläget i Dalarna beskrivas just nu.

Det är fortfarande mycket snö kvar i norra Dalarna. Visserligen ökar nu tillrinningen till den känsliga Västerdalälven, och det märks bland annat genom att det spiller i Mockfjärd, det vill säga att vattnet inte kan gå igenom kraftveket där. Men någon fjällflod rör det sig inte om ännu så länge enligt Dalälvens regleringsföretag.

Och i den väldiga Trängsletdammen i Älvdalen är vattennivån fortfarande mycket låg. Det är hela 33 meter kvar till dämningsgränsen.

Sjön Siljan har stigit rätt kraftigt den seanste veckan, det handlar om ungefär en dm om dygnet. Men magasinet är långt ifrån fullt. En dryg meter återstår till dämningsgränsen.

Balungen i Svärdsjövattendragen stiger också, liksom Runn. Men regleringsföretaget ser ännu inga problem framför sig. Dessutom vänar kyligare väder i veckan och det har en hejdande inverkan på flödena.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".