Vapenstöld fortfarande ouppklarad

Den stora vapenstölden i Sörsjön för drygt fyra år sedan är fortfarande ouppklarad. Nu har även Svea Hovrätt friat de två bröder som åtalades för stölden.

Hösten 2004 brann ett hus ner i Sörsjön. Ägaren, en äldre man, vistades vid tillfället på sjukhus. Inne i de nedbrunna resterna påträffades ett vapenskåp uppbrutet och tomt. I skåpet hade mannen förvarat nio gevär och en pistol.

På gården hittade polisen en handske och en flaska med DNA-spår som efterhand kunde knytas till två Västeråsbröder i 50-årsåldern.

De åtalades för grov stöld och grovt vapenbrott. Båda erkände att de besökt gården, den ene till och med vid det aktuella tillfället. Men han hävdade att han då hade blivit överfallen av rysktalande personer som under hot tvingade honom att skaffa verktyg så att skåpet kunde öppnas, sedan hade han fått lämna gården.

Mora tingsrätt dömde ut mannens berättelse som fantasier, men rätten ansåg att den bevisning som åklagaren lagt fram inte var tillräcklig för att fälla de två bröderna för brotten. Så åtalet om grov stöld och grovt vapenbrott ogillades och nu har alltså Svea Hovrätt gjort samma bedömning som tingsrätten.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".