Rättvik

Rättvik snart självförsörjt

På tisdagen togs det första spadtaget för en ny ladugård vid Stiernhööksgymansiet i Rättvik. Det är första steget i ett projekt som ska göra Rättvik självförsörjande av kött.

- Nu äntligen är vi igång med bygget efter många års planering! Det sa Kommunalrådet Jonny Jones, som själv satt vid spakarna i grävskopan när spadtaget togs.

- Det här betyder mycket för Rättviks kommun. Vi får ju en modern och tekniskt sett avancerad ladugård som är lämpad för en modern jordbruksutbildning. Samtidigt så anpassar vi byggnationen till det här återtagsprojektet som gör att vi ska kunna producera de råvaror som vi använder i både våra kök och till våra äldre, säger Jones.

Det är tänkt att det ska bli en mjölkladugård med 75 kor, vilket i sin tur ska resultera i att Rättvik blir en självförsörjande kommun för nöt- och fläskkött.
- Vi har ju de förutsättningarna här i Rättvik eftersom vi driver ett naturbruksprogram med jordbruksinriktning, så vi kommer sedan gå vidare med en ungnötsladugård och ett slaktsvinsstall, menar Jonny Jones.

Även skolans rektor, Stig Liljergren, är glad att spadtaget äntligen tagits.
- Från början var det enbart utifrån utbildningens behov som det här drogs igång. Men det utvecklades ju till att bli mycket mer än så, och det känns ju extra roligt, säger Liljergren.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se