Många tar över familjeföretag

I Dalarna finns det fler företagare än i landet i övrigt som är i 60-årsåldern. Och dessutom så åker många tillbaka till Dalarna för att ta över familjeföretaget när de äldre går i pension. Det visar en undersökning som intresseorganisationen Företagarna har gjort.

- Det är många som trivs med att bo här i Dalarna, och då tar man gärna över företaget för att kunna bo kvar. Det säger Karin Torneklint som är regionchef vid Företagarna.

Men många företagare över 60 år är ändå osäkra på framtiden. Intresseorganisationen Företagarna har frågat företagare i Falun, Vansbro och Ludvika, och där svarar cirka 30 procent att de inte funderat på vem som ska ta över i framtiden.
- Man har fullt upp och tänker inte på vad som händer senare, utan man jobbar och kämpar med sitt företag och utvecklar det, menar Torneklint.

Cirka 15 procent av företagarna kommer att lägga ner visar undersökningen. Men Företagarna ser gärna att dom för företaget vidare. Och för de företagarna som inte bestämt sig ännu så finns det hjälp att få.
- Vi ringer upp och frågar, och då får man sig ju en tankeställare. Sedan har flera företag bett om fler rådgivande samtal, där man kan diskutera. Och det har vi börjat med i Falun och kommer fortsätta med i Ludvika och i vansbro, säger Karin Torneklint.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se