Unga förstföderskor i Dalarna

Dalarna har tillsammans med Jönköpings län den lägsta medelåldern för förstföderskor i Sverige. Det visar siffror från Socialstyrelsen. Det är också vanligare att gravida kvinnor är överviktiga i länet än i landet i övrigt.

Det är fortfarande vanligast att föda sitt första barn när man är mellan 25 och 29 år. I storstäderna ligger medelåldern på mellan 30 och 34 år, och här i Dalarna är man oftast 27.  Marie-Louise Kajpe var 28 år när hon fick sitt första barn.
- Det kändes ju bra, jag ville studera färdigt och jobba några år innan jag skaffade barn, säger hon.

Anna-Lena Fältsjö är barnmorska på vårdcentralen Tisken i Falun:
- Vi har många unga gravida inskrivna här på vår mödravård. Och i svåra ekonomiska tider och brist på jobb, så kan det hända att man väljer att bli förälder väldigt tidigt.
Förutom att förstföderskorna i Dalarna är yngst i landet, så är det också vanligare att gravida kvinnor är överviktiga här.
- Vi har sett indikationer på att det är så här, och det medför ju ökade risker. Bland annat för missfall, blodproppar och högt blodtryck, säger Anna-Lena Fältsjö.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".