1 av 2
Olika kemikalier som kan finnas på ett jordbruk. Foto: Anders Brundell/SR Dalarna.
2 av 2
Clas Pettersson vid Stena Recycling vid ett demonstrationsbord med vanliga riskvaror på ett lantbruk. Foto: Anders Brundell/SR Dalarna
Falun

Fokus på farliga kemikalier

Bensin, bilbatterier och ogräsmedel. Det är många kemikaliska medel som kan dölja sig på ett lantbruk. Nu riktar projektet Håll Sverige Rent in sig på kemiska risker inom just lantbruket. Idag hölls en demonstration på ett lantbruk i Sunnahaga för att tydliggöra riskerna med att själv ta hand om farligt avfall.

– De stora farorna märker man inte, och det är när spillolja och andra vätskor rinner ut på grund av att emballagen gått sönder. Det som är lömskt direkt är om man skär i ett oljefat och det blir så mycket gas att det exploderar och man själv kan bli dödad, säger Clas Pettersson.

Han visar ett demonstrationsbord med flera farliga kemikalier som kan finnas på ett jordbruk. Metanol, bensin, dieselolja, gasolbrännare, ogräsmedlet Klorex och ett bilbatteri.

– Bilbatterier har en frätande syra och tillsammans med Klorex så får man en explosiv blandning som också ger ifrån sig giftig klorgas. Trots det är det väldigt få som skadar sig i olyckor med kemikalier inblandade.

- Men de olyckorna som sker är allvarliga, säger Clas Pettersson.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".