Michael Nilsson och Lars Karlsson, två nyutexaminerade proffsbiodlare. Alf Arvidsson och Kerstin Ebbersten. Foto: Stefan Ubbesen/SR Dalarna
Garpenberg

Första kullen biodlare klara

Idag var det examendags för de första eleverna som efter två års utbildning idag fick gesällbrev som professionella biodlare vid Garpenbergs Utvecklingscenter.

Utbildningen som är en kvalificerad yrkesutbildning där man dels läser på distans och dels får undervisning vid Garpenbergs Utvecklingscenter, är tre år lång. Och nu har alltså de första eleverna tagit examen och kan titulera sig professionella biodlare.
- Ju fler sådana här utbildningar desto större möjligheter har vi naturligtvis att ha en framtid här i Garpenberg. Utbildningen är helt unik, vad jag vet så finns den vare sig i Norden eller Europa. Det säger Alf Arvidsson som är VD för Garpenbergs Intressenter.

Lars Karlsson från Grängesberg är en av eleverna som numera kan tituelera sig professionell biodlare:
- Vi har gått klart och nu är det dags för verkligheten. Och det känns bra. Det finns ju så många fler produkter än just honong som man kan jobba med.

Kerstin Ebbersten från Jordbruksverket tycker att eleverna har satsat helt rätt.
- Biodling är på sikt en av de absolut viktigaste funktionerna man kan ha när det gäller bland annat att hålla igång ekosystemet.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".