Djurplågeriåtalad uteblev - igen

Inte heller i dag kunde Falu tingsrätt genomföra det stora målet om djurplågeri på två gårdar i södra Dalarna. Den åtalade mannen uteblev, precis som i tisdags. Och nu finns mycket stor risk för att åtalet faller på grund av preskription.

Det här målet handlar om omfattande vanvård av nötkreatur på två gårdar i södra Dalarna. Den upptäcktes vid en miljöinspektion för fem år sedan.

Åtal om djurplågeri väcktes mot ett lantbrukarpar, en man och kvinna, i slutet av januari i år. Åtalet handlar också om brott mot djurskyddslagen sen paret hösten 2007 överträtt det djurförbud som länsstyrelsen utfärdat. Åklagaren har sen åtalet väcktes friat kvinnan från den del som gäller djurplågeri. I tisdags skulle målet ha inletts vid Falu tingsrätt, men mannen kom inte. Polisen har inte lyckats delge honom stämningsansökan.

Ett nytt försök att genomföra förhandlingen skulle göras i dag, men mannen infann sig inte i dag heller. Och om polisen inte hittar honom under helgen, då faller åtalet om djurplågeri. På måndag preskriberas nämligen det brottet.

Däremot bryts preskriptionen om mannen hittas och får en delgivning före måndag. Under alla förhållanden kvarstår den del av åtalet som gäller överträdelse av djurförbudet. Och en förhandling om just det kommer att sättas ut senare i vår.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se