Åtalas för utpressning

Två män från Hedemora och Säter har i dag åtalats vid Falu tingsrätt misstänkta för utpressning i två fall. I ett av fallen handlar det enligt åklagaren om grovt brott, och där har brottsoffret utsatts för en skenavrättning.

Det första fallet gäller händelser i Säter och Norberg i november 2007. Enligt åtalet har en 32-årig man från Hedemora tillsammans med okända kamrater tvingat två män att lämna ifrån sig 50 000 kronor vardera. De två har utsatts för våld och direkta och underförstådda hot, hävdar åklagaren.

Den åtalade 32-åringen ska vid olika tillfällen ha sagt att han tillhörde mc-organisationen X-team, och att det skulle gå illa för brottsoffren om han inte fick pengarna. En av männen blev också misshandlad av 32-åringens kamrater i en lokal i Norberg.

I det andra utpressningsfallet agerade 32-åringen tillsammans med en 21-åring från Säter. Enligt åklagaren har de två med hot om våld försökt tilltvinga sig 10 000 kronor vardera från en man som de utsatte för en skenavrättning på en avskild plats i en skog. En vecka senare betalade mannen 8 800 kronor till den 32-årige Hedemorabon.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".