Hans Åberg från Mansmottagningen i Uppsala och Frida Azadi från länsstyrelsen. Foto Eva Larsen.
Borlänge

Män som slår ska få hjälp

Det är svårt för män som slår kvinnor att få hjälp i Dalarna. Därför har länsstyrelsen fått pengar från regeringen för att förbättra arbetet och hur det ska gå till diskuterades vid ett seminarium i Borlänge.

– Det är bra att det här blir av, även om jag som jobbar med männen, kan tycka att det är för lite. Men det är tydliga bidrag, säger psykologen Hans Åberg som jobbar på Mansmottagningen i Uppsala.

Hans Åberg hade kommit till Borlänge för att föreläsa om sitt arbete med män som slår kvinnor. Bland åskådarna fanns ett 60-tal politiker, poliser och personal från kvinno- och mansjourer.
– Männen måste få behandling för att sluta. Behandlingen måste vara öppen och professionell, säger han.

För att männen ska bli hjälpta måste de få behandling och den kan ta tid. Den viktigaste behandlingsformen är gruppterapi, men även enskilda samtal effektivt.
– Det är viktigt att männen får sätta ord på sina känslor, annars faller de lätt tillbaka i samma mönster, säger Hans Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".