1 av 2
Högskolan Dalarna. Foto: Sveriges Radio Dalarna
2 av 2
Högskolan Dalarnas rektor Agneta Stark. Foto: Högskolan Dalarna

Rekordmånga vill plugga i höst

När lågkonjunkturen är ett faktum så verkar det som att folk tänker om. Vi sätter oss i skolbänken i stället. För det är många som vill plugga på Högskolan Dalarna i höst. Det står nu klart när ansökningstiden gick ut tidigare i veckan.

– Tidigare har Dalarna legat lite lågt, men det är många som har upptäckt att det är en bra idé att plugga. Sedan finns det en mörk bakgrund också, och det är hur det ser ut på arbetsmarkanden, säger Agneta Stark, rektor på Högskolan Dalarna.

Tidigare under åren när arbetsmarknaden var god så sjönk antalet ansökningar till Sveriges lärosäten, och då dök Högskolan Dalarna lite brantare, menar Agneta Stark.

– Redan förra året hade vi 14 procent fler helårsstudenter, säger hon.

Uppsvinget av antalet sökande betyder mycket för skolan. – Vi kan få en bra solid ekonomisk grund för utbildningar som vi är bra på. Men sedan betyder det också att vi börjar närma oss taket för hur mycket studenter vi kan ta in, och därför arbetar jag nu intensivt på att vi ska då större möjligheter.

Maria Engström
mara.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".