Skolläkaren Gudmund Stintzing. Foto: Johannes Rosendahl

Skolläkare kritisk till sparförslag

Idag beslutar skolnämnden i Falun och eventuella skolnedläggningar. Men besparningarna tar sig också andra uttryck inom skolan för idag MBL-behandlas också ett sparförslag som innebär stora förändringar i skolhälsovården. Skolläkare Dalanytt talat med tycker förslaget är sorgligt.

– Jag tycker det är lite sorligt, ska man verkligen spara på det här sättet när det gäller barn och unga? Borde man inte istället prioritera när vi vet vad som händer, vi kan gå tillbaka till 90-talet och titta på det till exempel. Vi betalar idag priset för misstag på 90-talet, säger Gudmund Stintzing, skolläkare i Falun.

Sett till antalet tjänster som försvinner ser det inte så dramatiskt ut, eftersom de är få från början. Men faktum är att 15 procent av Faluns skolsköterskor ska bort. En tredjedel av skolläkarna och hälften av skolpsykologerna.

– Barns psykiska ohälsa ökar, framförallt är det lite äldre flickor som mår dåligt idag, säger Stintzing och hänvisar till flera rapporter, bland annat från Socialstyrelsen.

– Samma myndigheter, inklusive skolministern själv har sagt att satsa på skolhälsovården och elevhälsan, öka tillgången till sköterskor och kuratorer och så vidare.

I Falu kommuns egen folkhälsoplan står det dessutom att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar ska minska med 10 procent till år 2010.

– Då är det väldigt motsägelsefullt, att man gör tvärtom.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".