Thomas Quick vid vallningen på den plats i Rörshyttan, där israelen Yenon Levi hittades mördad.

Quick har överklagat morddom

Thomas Quick har idag, måndag, hos hovrätten ansökt om resning i ett av de många mordfall, som han dömts för.  Quick, som numera heter Sture Bergwall, kräver att få bli frikänd för mordet på israelen Yenon Levi, som han dömdes för 1997. Han hävdar att han dömts på falska erkännaden.

Den resningsansökan som Thomas Quick  lämnat in till Svea Hovrätt är unik i svensk rättshistoria, enligt Quicks advokat Thomas Olsson.

Det lär aldrig tidigare ha hänt att en person som erkänt mord och blivit dömd, tagit tillbaka sitt erkännande.

Måndagens resningsansökan gäller alltså ett mord här i Dalarna, som Quck dömdes för av Hedemora tingsrätt 1997.

Advokat Thomas Olsson hävdar bl a att åklagaren Christer van der Kwast undanhöll väsentlig information vid rättegången och att en av polisens utredare lämnade felaktiga uppgifter när han vittnade.

Tingsrätten fick inte heller veta att det i utredningen fanns saker som i väsentliga delar talade mot Quicks egna uppgifter.

I ansökan om resning sägs det att Quicks erkännanden  ”plockades fram” med hjälp av ovetenskapliga metoder och att han var kraftigt påverkad av narkotikaklassade läkemedel, när han erkände mordet på israelen.

Quick fick aldrig en rättvis rättegång, menar advokat Thomas Olsson och måndagens resningsansökan kommer att följas av flera.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".