Pappa försökte döda sina barn

Pappan försökte ta livet av sina tre barn. Han ledde in bilens avgaser där de satt i bilen, men de undkom. Han misstänks också för att under flera år ha utsatt barnens mor för återkommande psykisk och fysisk misshandel. På måndagen inleddes rättegången mot honom.

Inför Mora tingsrätt berättade barnens mor om flera fall av psykisk och fysisk misshandel mot henne. Ibland skedde det när barnen, som är 4, 6 och 8 år gamla, såg på. Hon berättade om hur hon levt i ständig skräck för barnens far och hans utbrott.

De separaerarde förra året. Enligt socialtjänsten var det ingen fara för barnen att vara hos pappan varannan helg.

Men i mars i år hände det. Enligt åtalet stoppade pappan in barnen i bilen och åkte till en skogsbilväg. Han stannade där och ledde in bilens avgaser i bilen med en dammsugarslang.

När den 8-åriga dottern tog sig ur bilen, gick pappan till attack med en kniv och skar henne i handen och halsen. Därefter ringde han till SOS-alarm.

Under rättegången ger han ett samlat och lungt intryck, klädd i svart kostym. Men han har en historia av psykisk sjukdom, med en paranoid föreställningsvärld.

– Om rätten finner honom skyldig kommer det säkert att bli en psykiatrisk undersökning, innan en dom faller, säger åklagaren Olle Sohlberg.

Rättegången fortsätter nästa vecka.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".