1 av 3
Toftaskolan i Toftbyn. Foto: Stefan Ubbesen
2 av 3
Hanna Söderstedt och Jan Söderstedt i Toftbyn. Foto: Stefan Ubbesen
3 av 3
Skolchef Lena Stoltz och skolnämndsordförande Maria Gehlin. Foto: Stefan Ubbese
FALUN

"För bygden är det en katastrof"

Falu kommun lägger ned Toftaskolan i Toftbyn och Kvarnbergsskolan. Jan Söderstedts barn går i Toftaskolan och han säger att de hoppas på en friskola i stället.

Under måndagen kom beskedet vilka skolor i Falu kommun som kommer att läggas ner de kommande åren. Kvarnbergsskolan läggs ned till hösten och Toftbyns skolan läggs ned höstterminen 2010.

Ytterligare fyra skolor har hotats av nedläggning men de blir kvar. Det handlar om Södra skolan, Sågmyraskolan, Linghedsskolan och Liljanskolan.

Skolchefen i Falu kommun Laila Stoltz säger att de lägger ned skolorna därför att den ekonomiska ramen sätter upp hinder för vad de kan driva och inte driva.

– Vi står inför svår ekonomi, säger Laila Stoltz. 

Skolnämndens ordförande, Falupartiets Maria Gehlin, säger att det handlar om att elevkullarna minskar med 2500 elever under innevarande tioårsperiod.

– Någonstans måste pengarna tas eftersom vi får betalt per elev, säger Maria Gehlin.

Hanna Söderstedt går i klass tre i Toftaskolan i Toftbyn och hon hade gärna gått kvar på sin skola eftersom hon känner alla där.

– Alla är snälla och man känner alla i alla klasser, säger Hanna Söderstedt.

Hennes pappa Jan Söderstedt säger att nedläggningsbeskedet var väntat. Han berättar att de istället hoppas på en friskola hösten 2010 och att de, tillsammans med några lärare, har skickat in en ansökan om friskola.

Han säger att nedläggningen är en katastrof för bygden eftersom skolan är deras enda kommunala service.

– Barnen kommer att splittras om det inte blir en friskola, säger Jan Söderstedt.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".