Miljöbrottsrättegång inleddes

Idag inleddes rättegången om målet om soptunnorna i Solvarbo vid Falu tingsrätt. Två män är åtalade för brottet. Den ene för grovt miljöbrott och den andre är misstänkt för miljöfarlig kemikaliehantering. Åklagaren menar till Dalanytt att fallet är mycket speciellt.

Det är nu två år sedan som förbipasserade på riksväg 70 larmade räddningstjänsten om en brand i en grusgrop i Solvarbo i Säters kommun.

När räddningstjänsten kom till platsen så brann det ur tolv oljefat och man såg att någon form av vätska rann ut. Vätskan kunde senare identifieras som ett lösningsmedel som är farligt för människor. Det hela skedde i närheten av en vattentäkt som försörjer 8000 människor.

Idag inleddes rättegången mot de två åtalade männen vid Falu tingsrätt. En av dem är misstänkt för att ha dumpat tunnorna, den andre mannen för att felaktigt ha överlåtit tunnorna. Under förmiddan lade kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin fram sin sak framställan och hon menar att de här är ett speciellt fall.

– Att vi haft en häktad person från början, det är inte så vanligt i de här målen att det blir på det viset. Det är mycket lösningsmedel som varit på drift, tyvärr så tror jag att det inte är så ovanligt. Men man kommer inte alltid åt det, säger hon.

På torsdag kommer åklagaren att yrka på straffpåföljd. Men enligt forskning från brottsförebyggande rådet BRÅ, så är de svårt att få något fälld för miljöbrott och de som blir fällda får oftast böter. Men åklagaren menar att det här fallet skiljer sig från liknande.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".