Lena Reiyer-Ingman Centerpartiet Dalarna. Jordbruksminister Eskil Erlandsson och Tomas Björklund, ordförande för Jägarförbundet Dalarna. Foto: Stefan Ubbesen

Paragraf 28 blir permanent

Regeringen har beslutat att göra paragraf 28-lagen permanent. Detta berättade jordbruksminister Eskil Erlandsson som besökte Hedemora igår.
Paragraf 28 innebär att man får skydda sina tamboskap från stora rovdjur.

– Regeringen har beslutat att permanenta paragraf 28 som innebär att ägare, vårdare, grannar och närboende får skydda tamdjur från de stora rovdjuren, säger jordbruksministern Eskil Erlandsson.

Han menar att man först ska försöka skrämma bort djuren. Men det blir en annan situationen om ett djur blir angripet.
– Då får man skjuta detta djur för att skydda sitt tamdjur.

Ser du att det öppnar upp för möjligheter att fritt skjuta rovdjur?
– Nej det gör det inte. Detta är inte en jaktparagraf, detta är en paragraf för att skydda sina tamdjur. Vi vill permanenta den för att tamdjursägare har skött den tillfälliga lagstiftning som har funnits på ett bra sätt.

Jägarförbundet i Dalarna välkomnar jordbruksministerns besked. – Det är i enlighet med vad vi har förväntat oss och begärt. Dels permanentningen och en utökning, att andra än tamdjursägarna ska ha möjlighet att skydda tamdjur som angrips.

Paragraf 28 blir permanentad från den första maj.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".