Åtalas för pistolrån mot gatukök

De två unga män som misstänks för det väpnade rånet mot ett gatukök i Ludvika har i dag åtalats vid Falu tingsrätt. De ska bl a stå till svars för grovt rån, grovt olaga hot och grovt vapenbrott.
Sent på kvällen den 3 juli kom två maskerade män in på Toffes gatukök i Ludvika. De var beväpnade med en skarpladdad pistol och tryckte vapnet mot det kvinnliga butiksiträdet som arbetade ensam. De två rånarna hotade att skjuta kvinnan och band fast hennes ena handled i ett skåphandtag. De försvann sedan ut ur gatuköket med 44 000 kronor i kontanter, cigarretter för drygt 4 000 och en dator. Utanför gatuköket hotade också en av rånarna en man och en kvinna med det skarpladdade vapnet. Ganska snart kunde två unga män gripas misstänkta för rånet. De är 23 och 21 år, hemmahörande i Ludvika, och i dag har alltså åtal väckts mot dem. Åtalspunkterna gäller grovt rån, grovt olaga hot, grovt vapenbrott plus en del andra brott som häleri, narkotikabrott och olovlig körning. 23-åringen är dessutom den man som i veckan beväpnade sig med en brödkniv och en batong i häkteslokalerna i Avesta polishus och tog en person som gisslan och låste in två andra i en cell. Avsikten var att fly tillsammans med den 21-årige kamraten från polishuset. Men försöket lyckades inte och nu är 23-åringen också misstänkt för våld och hot mot tjänsteman, olaga frihetsberövande och försök till främjande av flykt. Men när det gäller de brotten väcks åtal senare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".