Går på tingsrättens linje i sexbrottsfall

Svea Hovrätt fastställer en tingsrättsdom på tre och ett halvt års fängelse för en Avestabo som åtalats för sex och våldsbrott mot sina minderåriga barn. Domen betyder också att mannen ska betala ett skadestånd på totalt 325 000 kronor till barnen.

Mannen är i 60-årsåldern och har två pojkar och en flicka tillsammans med en kvinna som han tidigare varit gift med men som han separerade från för några år sedan. Åtalet har handlat om våldtäkt vid två tillfällen mot flickan som är åtta år. Mannen åtalades också för grov fridskränkning i form av upprepad misshandel under ett par års tid mot pojkarna. De är födda 97 och 99.

Falu tingsrätt ansåg att åtalet om våldtäkt var styrkt. När det gäller brotten mot pojkarna menade rätten att pappan gjort sig skyldig till misshandel i tio fall, men att det ändå inte var så allvarligt och frekvent våld att gärningarna kunde bedöms som grov fridskränkning.

Tre och ett halvt års fängelse blev alltså straffet för barnens pappa. Hovrätten gör ingen annan bedömning än tingsrätten i det här målet. Tingsrättens dom fastställs alltså och det betyder att mannen ska betala 230 000 kronor i skadestånd till flickan och totalt 95 000 till de två pojkarna.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".