Arbetsförmedlare: för höga krav hos Samhall

Kraven på de funktionshindrade på Samhall är för höga, det visar den undersökning som Sveriges Radio gjort. Flera arbetsförmedlare Dalanytt talat med håller med om det.

– Samhall idag är ett vinstdrivande värk. De ska ha folk som kan producera i princip i samma takt som en fullt friskt människa. Det klarar inte de funktionshindrade av, säger arbetsförmedlaren Klas Lundberg i Ludvika.

– Därför är det betydligt mycket svårare att få in folk idag än vad det varit tidigare.

63 procent av dem arbetsförmedlare i Sverige som Sveriges Radio varit i kontakt med håller med om det som Klas Lundberg säger, flera här i Dalarna.

Arbetsuppgifterna på Samhall är tuffa, menar flera anställda Dalanytt talat med.

– Det blir hårdare, man känner pressen och kraven. Det här ska inte vara ett vinstdrivande företag egentligen. Det är till för arbetskraften, och inte tvärt om, säger Jenny Jonsson, som jobbar på Samhalls verkstad i Borlänge.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Sveriges Radios undersökning om Samhall

Totalt 130 arbetsförmedlare i landet har svarat på Sveriges Radios enkät om Samhall.
60 procent pekar på att Samhall på flera håll i landet ofta inte kan ta hand om de personer som har mest behov av skyddat arbete.
Sex av tio upplever att Samhall ibland eller ofta numera anställer personer med lättare funktionshinder än företaget egentligen är till för.
En majoritet av arbetsförmedlarna menar att utvecklingen mot färre egna industriverkstäder och fler jobb i tjänste- och servicesektorn, har försvårat för de mest behövande. Varannan arbetsförmedlare tycker att Samhall inte längre lever upp till sitt kärnuppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".