Utsattes för hot och skenavrättning

Två män utsattes flera gånger för allvarliga hot och krävdes på stora summor pengar. En av dem utsattes också för en skenavrättning. Rättegången mot de två, som misstänks för brotten, har nu inletts.

Falu tingsrätt har avsatt fyra dagar för fallet.

Det är en 32-årig man från Hedemora och en 21-åring från Säter, som är misstänkta för två fall av utpressning och att med tvång ha tvingat till sig pengar från två män.

I november 2007 ska 32-åringen ha hotat de två männen med att han tillhörde mc-organisationen X-team och låtit flera personer misshandla en av dom.

Våldet och och hotet gjorde att de två männen efterhand betalade 50 000 kronor vardera till 32-åringen.

En av männen blev sedan på nytt utsatt för utpressning av 32-åringen plus den medåtalade 21-åringen. Den här gången försökte de få honom att betala 10 000 kronor till var och en.

Enligt åklagaren har mannen tvingats ner på knä på en avskild plats i en skog. Där har sedan ett vapen riktats mot hans huvud och han har har utsatts för en skenavrättning.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".