Foto Malin Holestad/Scanpix

Kollar hygien och städning

Nu ska miljöinspektörer kolla hur rent det är hos länets tatuerare, fotvårdare och akupunktörer. Man ska dessutom kolla hygienen på länets förskolor och skolor.

Bakgrunden till inspektionen är att Socialstyrelsen upptäckt att dagis- och förskolebarn, oftare är sjuka, än barn som är hemma.
– Vi ska ut på skolorna och träffa lärare och rektorer. Vi ska diskutera rutiner kring hygien och smittskydd, vi vill att barnen ska vara friska, säger Mia Bergman som är miljöinspektör i Mora och Orsa

Det är kommunernas miljöinspektörer som kommer att genomföra inspektionerna. Alla förskolor i landet kommer att inspekteras. Men kollen av skolor, tatuerare, fotvårdare och akupunktörer kommer att vara mindre.

Tatuerare, fotvårdare och akupunktörer kontrolleras på grund av att det är verksamheter som sticker och skär i hud, då ökar risken för blodsmitta.
– Risken ökar för till exempel gulsot. I bland annat Stockholm har man haft det problemet bland tatuerare, säger Charlotte Olsson miljö och hälsoskyddsinspektör i Ludvika.

Hur stor är risken för smitta i Dalarna?
– Den är liten, men vi gör det här för att jobba förebyggande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".