Samhall granskas

Samhall blev Komhall

När Samhall lade ned sin skyddade verkstad i Smedjebacken för nio år sedan gick kommunen in och tog över verksamheten. Eva Dagvall är kanslichef på Smedjebackens kommun och hon tycker att de har en mycket framgångsrik verksamhet på det som numera heter Komhall.

Komhall i Smedjebacken är till för dem som är långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och dem som är beroende av bidrag. Jobbet på Komhall är en trygg arbetsplats där de anställda kan rehabiliteras och utvecklas. De anställda sysslar bland annat med djurhållning och hugger ved åt äldre.

Det är många som har gått igenom verksamheten på Komhall. Under 2008 var det tolv stycken av deltagarna som gick ut i fast verksamhet.

– Rent samhällsekonomiskt är det en gigantisk vinst, säger Eva Dagvall, kanslichef på Smedjebackens kommun.

De flesta på Komhall är anställda av kommunen men det finns åtta personer kvar från Samhalls tid. De får fortfarande lön från Samhall. Det ansågs inte att personerna var kapabla att börja pendla till Ludvika eller flytta till Borlänge när jobben på den skyddade verkstaden i Smedjebacken försvann.

Kent Kronvall är en av de åtta som är anställda av Samhall. Han har plockat skräp idag. För honom innebär jobbet inte bara en känslan av att göra nytta utan den sociala biten är också viktig.

– Snacket i omklädningsrummet och det vanliga tugget, säger Kent Kronvall.

Eva Dagvall tror att Komhall är en unik företeelse för just Smedjebacken men att grundfilosofin bakom deras arbeta kan fungera även för andra kommuner.

– Alla tillsammans är det som ger helheten, säger Eva Dagvall och tillägger att det inte spelar någon roll om man kan vara där en timme eller 40 timmar i veckan.

Läs mer om granskningen av Samhall:

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".