Fler döms för miljöbrott

Det har genom åren varit svårt att få fällande domar när det gäller miljöbrott men enligt Mats Palm, chefsåklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljöål, så verkar det som om trenden vänt och alltfler döms i miljömål.

Under torsdagen avslutades rättegång mot de två män som är misstänkta för inblandning i dumpningen av gifttunnor i Solvarbo i Säters kommun. Det är ett aktuellt exempel på miljöbrott.

Åklagaren yrkade på att männen ska dömas till fängelse i ett år respektive två månader, men männens försvarsadvokater ville ha ett frikännande. Dom kommer den 18 maj.

Det har genom åren varit svårt att få fällande domar när det kommer till miljöbrott. Vid en jämförelse med till exempel våldsbrott, där åklagaren har framgång 90 procent av fallen när åtal väckts, så är samma siffra för miljöbrott cirka 70 procent. Men nu verkar det som om något hänt. Men nu verkar det som om trenden vänt.

– Lagstiftarna har gjort det lättare för oss att få någon dömd för miljöbrott. Det verkar även som om fler blir fällda, säger Mats Palm chefsåklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål

De som skiljer miljöbrott från många andra brott, är att de inte finns något tydligt brottsoffer. Brottets påverkan på människor och natur märks oftast långt senare. Idag finns det särskilda miljöåklagare men Mats Palm anser att för att det borde finnas poliser som enbart jobbar med miljöbrott fler att fler miljöbrott ska kunna klaras upp.

– Det krävs att vi får en riktigt fungerande  spaningsorganisation också, säger Mats Palm.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".