Kunden Linnea Axfeldt med dottern Klara-Louise. Foto Eva Rehnström.

Piller och potatis på samma ställe

Redan till senhösten kan det bli möjligt att köpa huvudvärkstabletter och andra receptfria läkemedel i våra livsmedelsaffärer. Förslaget kommer från de fyra regeringspartierna.

– Den som fått huvudvärk klockan tre en lördag eller barn som fått feber på söndagskvällen, tror jag förstår vad vi menar. Det handlar även om de som bor i glesbyggd, där de är långt till närmsta apotek, säger Camilla Lindberg riksdagsledamot (Fp).

Förslaget innebär att huvudvärkstabletter, nässpray eller andra receptfria mediciner, som idag endast finns till försäljning på apoteken, även ska säljas i mataffären. Även de kunder som Dalanytt träffade på en matbutik i Falun, tycker att förslaget är bra.
– Matvaruaffärer har bättre öppettider än apoteket, var en av kommentarerna.

Om förslaget går igenom så kommer läkemedlen att finnas till försäljning från och med den 1 november och det är enbart personer som är över 18 år som kommer att kunna köpa receptfria läkemedel i matbutikerna.
– Jag tycker att det är bra, det ger ett mervärde till våra kunder, säger Ica handlaren Johan Davidsson.

Du ser inge risker med det här?
– Faktiskt inte, jag tror att vi kommer att klara det här galant.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".