Kent Wikström, från CTH-muséet i Borlänge, och Barbro Frankie, ordförande i ArbetSam, vid årsmötet på Cassels i Grängesberg. Foto: Stefan Ubbesen/SR
Grängesberg

"Viktigt för alla generationer"

Det skulle bli en fattigare historia om de här muséerna inte fanns. Det säger deltagarna i det årsmöte som organisationen ArbetSam håller i Grängesberg. I organisationen finns det 1400 registrerade arbetslivsmuséer, varav minst 21 i Dalarna.

– I organisationen finns både muséer som representerar hårdavara, i form av tåg och båtar, och mjukvara som kvinnornas historia med hemmen och sjukvården, berättar Barbro Frankie, som är ordförande i ArbetSam.

– Det här är muséer som finns på platser, där historia verkligen har ägt rum och de ser till att industrisamhällets kulturarv lever vidare.

Kent Wikström är aktiv vid CTH-museet i Borlänge. Där låter man historien från den omfattande hatt- och mösstillverkningen leva vidare.

– Det skulle bli en mycket fattigare historia om de här muséerna inte fanns, säger han.

– Det finns väldigt mycket att berätta, med alla de erfarenheter som människor levt under och samlat på sig.

– Historien är viktig för kommande generationer, de måste få veta hur vi har levt fram tills nu, betonar Kent Wikström

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".