Grängesberg

Viktig utredning för Filmarkivet

Folkhemmets framväxt skildrad av befolkningen själv på smalfilmer, finns samlad i Filmarkivet i Grängesberg. Det är viktigt att den bevaras, hävdar man vid arkivet och hoppas få Kungliga Biblioteket, KB, som huvudman istället för Svenska filminstitutet.

Filmutredningen beräknas bli klar i september och ge besked vem som blir huvudman för Filmarkivet.

– Forskningsinriktningen blir mer uttalad om vi får KB som huvudman, säger arkivchefen Tommie Hildman. KB ligger nämligen under utbildningsdepartementet, medan Svenska filminstitutet ligger under kulturdepartementet.

Filmarkivet hjälper till att bevara ett stycke svensk kulturhistoria. På arkivet tar man emot smalfilm, som speglar 1900-talets historia. Det kan handla om allt ifrån högtider till vardagsliv.

Filmerna används framför allt till forskning och filmarkivet har ett nära samarbete med Kungliga biblioteket.

– Vårt material är unikt, så till vida att det skildrar tiden alltifrån 1930 till 1980, berättar Tommie Hildman.

– Det handlar om folkhemmets framväxt, från 1930 när Sverige var ett fattigt land till 1980 när vi var ett världens rikaste.

– De här filmerna är tagna ut ett gräsrotsperspektiv och speglar bland annat hur vanligt folk lever, arbetar och semestrar

Filmarkivet har funnits i Grängesberg sedan 2003, men genom åren har framtiden varit oviss.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".