Foto:Bertil Ericson/Scanpix

Allt fler par gifter sig en gång till

Allt fler par väljer att förnya sina äktenskapslöften. Vid en ceremoni bekräftar de sin realtion, genom att minnas och återuppleva sina bröllop. Man gifter sig helt enkelt en gång till. Det är bra med en kärlekens högkonjunktur, kommenterar kyrkoherde Annicka Anderbrandt.

Att förnya äktenskapslöften har blivit en trend i Sverige. Inspirationen till detta kommer från USA. Man gifter sig helt enkelt igen och har bröllopsfest en gång till.

Svenska kyrkan har ingen statistik på hur vanligt det är. Men Dalanytt har frågat 50 präster och andra anställda inom kyrkan i Dalarna. Och många av dem säger att företeelsen blir allt vanligare.

Annicka Anderbrandt är kyrkoherde i Falun. Hon förklarar hur det går till.

– I princip använder vi vigselordningen en gång till, där man upprepar att man vill älska varandra och gå vidare med det. Sedan läser man texter och böner om kärlek.

En del frågar om man kan göra så här.

– Och det kan man visst göra, säger Annicka Anderbrandt.

En tänkbar förklaring till den nya trenden kan hon också hitta.

– Det har kanske att göra med den tid vi lever i, där det är så mycket som går sönder och är trassligt och trasigt. När det då finns saker som håller och är bra, är det värt att lyfta fram.

Hennes egen inställning är klar.

– Det här är bara bra. Det är ju glädje och fest och vi behöver en kärlekens högkonjunktur.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".