Göran Carlsson, Lovisa Svanström, Caroline Stjernstedt-Sahlborn och Bosse Pettersson planerar ungdomskonferensen i Leksand nästa sommar. Foto, Stefan Ubbesen

Jättekonferens för ungdomar

Planeringen pågår för fullt inför den stor internationell konferensen Rework the world. 2000 personer från hela världen ska samlas i Leksand i juni nästa år och diskutera hur man skapar en hållbar värld och sysselsättning för unga.

Arrangörerna bakom Rework the world är Tällberg Foundation och den internationella organisationen YES INC. Men det är fler som är med i samarbetet, bland annat Leksands kommun och Region Dalarna.

Från 2 och 5 juni nästa år samlas 2000 personer i Leksand och hälften av de ska vara under 35 år.

– Dom tar med sig dom absolut bästa idéerna som både bidrar till en hållbar värld och skapar nya sysselsättningsmöjligheter, säger Caroline Stjernstedt- Sahlborn från Tällberg Foundation.

Göran Carlsson från Region Dalarna säger att villkoret för att de inte bara är med och genomför ett arrangemang under fyra dagar utan att det byggs upp så att ungdomar i länet är med i arbetet.

– Dom får ta fram goda exempel och ta hand om resultatet, säger Göran Carlsson.

En av de som involverats är Lovisa Svanström från Vi unga som ska vara med och utbilda unga till samhällsentreprenörer.

– Vi samlar dom till ett forum med andra samhällsaktörer för att diskterar ideérna och hur man kan utföra dom lokalt, säger Lovisa Svanström.

Bo Pettersson var kommunalråd i Leksand när idén om konferensen väcktes och han säger att det är mer aktuellt nu att försöka hitta sätt att få in ungdomar i samhällsorganisationen och arbetslivet.

– Vi måste hitta nya vägar för att klara klimatfrågan, säger Bo Pettersson.

Ejendals Arena blir centrum för aktiviteterna som kommer att pågå på andra platser i Dalarna också. Under konferensen bjuds deltagarna på workshops, samlingar och musik.

– Vi hoppas kunna ordna ett antal stora konserter där allmänheten förhoppningsvis bjuds in, säger Caroline Stjernstedt- Sahlborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".