Värnpliktiga. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Värnpliktigas attityder diskuterades

Idag och i morgon samlas de värnpliktigas förtroendevalda för en konferens i Borlänge. På diskussionsdagordningen står säkerhet, droger, moral och attityd bland värnpliktiga.

– Någonstans ska man komma ihåg att dem soldaterna som vi utbildar inom värnplikten i Sverige kan hamna i Afghanistan. Då är det viktigt att man har en schysst attityd på hemmaplan. Det börjar i Sverige, säger Oscar Rosén som själv har gjort lumpen och sitter i förtroenderådet.

Paulina Rehbinder har också gjort lumpen och sitter i förtroenderådet. Hon menar att attityden bland värnpliktiga på förbanden har förbättrats.

– Det blir bättre stämning, men vi har fortfarande ganska långt att gå. Det är bland annat jargong mot minoritetsgrupper i stor utsträckning. Det är fortfarande en oroväckande större klyfta när det gäller kränkningar mellan män och kvinnor, säger Paulina Rehbinder.

Varje år utbildas ungefär 8000 värnpliktiga till soldater i Sverige.

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".