Sten Samuelsson

Rotavdrag ger många jobb

Det är stor efterfrågan på hantverkare i Dalarna. Anledningen är att många privatpersoner använder sig av det nya rotavdraget. Många firmor är fulltecknade ända in på hösten. Snickaren Sten Salmonssen säger att han har för mycket jobb.

Peter Alm från Grycksbo är en av dem som satsar på nya badrum på både över- och undervåningen. Huset ska få nya fönster också och Peter Alm va ute i god tid för att få tag på hantverkare.

För ska man få något gjort hemma så kan man få vänta ett bra tag. Efter en rundringning till firmor i Dalarna så är det bara att konstatera att rotavdraget har effekt på efterfrågan av hantverkare.

Flera byggfirmor i Dalarna är fulltecknade in på hösten och det är främst de mindre firmorna som har mycket att göra.

– Jag har alldeles för mycket jobb. Man får planera lite, säger snickaren Sten Salmonssen.

Sedan i december ifjol får man dra av hälften av kostnaden på skatten om man ska renovera eller bygga om för under 100 000 kronor.

Anders Bröderman har sin egen bygg- och elfirma i Grycksbo. Ringer man honom idag så får man vänta till i höst på att få hans hjälp.

– Om det är större projekt får man vänta till oktober, säger Anders Bröderman.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".