Evertsberg

Många kom till möte om magsjuka

I snart tre veckor har det kommunala vattnet varit odrickbart i Evertsberg.  Fler än häften av byborna har drabbats av magsjuka. I går samlades nästan hela Evertsberg till informationsmöte som Älvdalens kommun höll i.

– Vi satt i över tre timmar, vi föredrog om situationen som har varit och vad som kommer hända och frågor kunde ställas under hela tiden, säger Edita Platbardis, miljöchef i Älvdalens kommun.

Man har också hittat en clostridium-bakterie som är allvarlig för grupper som har nedsatt motståndskraft, till exempel barn och gamla. Man kan få magsjukesymptom, ledpåverkan och feber. Men än så länge vet man inte riktigt vad det är för fel på vattnet i Evertsberg.

– Vi kan bara prata om sannolikhet, att det finns i systemet. Det vi undersöker nu är om det finns i de två vattentäkter som används eller om det finns i själva rörsystemet.

Bygdegården var fullsatt under mötet. Britta Åslund Jansson. Hon tycker det är bra med en samlad information.

– Så att det inte blir ryktesspridning, säger hon.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista