Hovrätten mildrade straffet för kvinna

I september i fjol dömde Falu tingsrätt en 75-årig kvinna från en ort i Borlänge till nio månaders fängelse för grov misshandel. Kvinnan fälldes för att ha slagit en yxa i huvudet på sin dotter. Nu har Svea Hovrätt lindrat straffet till sex månaders fängelse.

Den 75-åriga kvinnan åtalades för försök till dråp, men försöket att ta livet av dottern misslyckades då slaget med yxan inte var tillräckligt kraftigt, skrev åklagaren i sin stämningsansökan. Men Falu tingsrätt ansåg i sin dom att det handlade om grov misshandel, och att det fanns vissa förmildrande omständigheter. Dottern lider av kronisk värk, och rätten menade att brottet föranletts av mammans starka medkänsla med dottern och hennes svåra smärtor. Detta plus den åtalade kvinnans höga ålder gjorde att rätten lät påföljden stanna vid nio månaders fängelse.

Men hovrätten sänker alltså påföljden ytterligare, till sex månades fängelse. Det motiveras bland annat med att kvinnan befann sig i en förtvivlad och kaotisk situation, dottern hade ont och hade inte lyckats få ut mer smärtlindrande medicin. Och det här gjorde att mammans förmåga att kontrollera sitt handlande var svårt nedsatt, enligt hovrätten.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".