Falun

Oenighet kring friskola

Både Socialdemokraterna och Centerpartiet i Falun vill att Tofta skola ska vara kvar. Men Centern ser gärna att den blir en friskola, något som Socialdemokraterna motsätter sig. Det framkom tydligt i en debatt i SR Dalarna idag.

– Det blir nästan att vi lämnar över till friskolorna till att lösa kommunala problem och det tycker jag är fel. Vi kan aldrig abdikera och säga att det här överlåter vi till en friskola, säger Johnny Gahnshag (S).

Dan Westerberg (C) kan dock tänka sig att Tofta skola blir friskola.

– I Falun har vi ett antal friskolor inne i staden men vi har inte någon friskola på landsbygden, det skulle vara ganska intressant att till exempel se en friskola i Tofta skola, säger han. Men först vill han ta reda på om föräldrar och lärare är beredda att driva skolan som en friskola.

– Bestämmer man sig för detta, ja då kan vi lägga ned den kommunala skolan men inte före.

– Jag tycker inte vi ska gå friskolornas ärenden och framförallt ska vi inte lämna över till föräldrar att själva lösa sin skolsituation, kontrar Johnny Gahnshag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".