Polisman överklagar dom

Den polisman från Västmanland som Falu tingsrätt dömt till fängelse i ett och halvt år, för sexuella övergrepp på två pojkar, har överklagat domen. Mannen vill att Svea Hovrätt frikänner honom på samtliga åtalspunkter.

Åtalet mot polismannen handlar om brott som begåtts under flera års tid mot två halvbröder födda 1992 och 1994.

Tingsrätten fällde honom för sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande, trots att det inte fanns någon vittnesbevisning eller teknisk bevisning som band honom till brotten.

Men rätten ansåg att pojkarnas berättelser innehållit detaljer som i hög grad stöder att det varit fråga om självupplevda händelser.

Mannen dömdes alltså till ett och ett halvt års fängelse, en dom som också omfattade barnpornografibrott.

Men polismannen yrkar nu på att hovrätten ogillar alla åtalspunkter och också befriar honom från att från betala 130 000 kronor i skadestånd till var och en av pojkarna.

Mannens advokat skriver i överklagandet att åtalet är mycket allmänt hållet utan några egentliga preciseringar vad gäller tiden för dom åtalade gärningarna. Och han hävdar också att pojkarnas berättelser innehåller uppgifter som behöver kontrolleras

Advokaten ansöker också om anstånd att närmare utveckla överklagandet till 19 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista