Företagsklimat

Gagnef bäst Leksand bekymrar

Gagnef är Dalarnas bästa företagskommun. Hedemora den sämsta. Vansbro har gjort den största uppryckningen. Leksand har rasat som en sten i rankingen. Allt detta framgår av den ranking över företagsklimatet i landets kommuner, som Svenskt Näringsliv gör varje år. Totalt ligger Dalarnas kommuner dåligt i rankingen.

Rankingen bygger på enkätsvar från 35 000 företag i landet. Faktorer som vägts in i rankingen är bland annat kommunernas service till företagen, hur lagar och regler tillämpas och hur öppna kommunerna är att lägga ut verksamheter på entreprenad.

Gagnef rankingbäst

10 av Dalarnas 15 kommuner har förbättrat sin ranking sedan förra årets mätning. Ändå kommer Gagnef, som enligt undersökningen har det bästa företagsklimatet i länet, först på 60:e plats i landet. Listan toppas, precis som ifjol, av Solna och Vellinge i Skåne.

Mora som i fjol rankades högst av Dalarnas kommuner ligger nu tvåa i länet och på 71:a plats i landet.

Hedemora i botten

Hedemora har hamnat längst ner på Dalarankingen och sett till hela landet har Hedemora bara 15 kommuner efter sig.

Två tredjedelar av Dalarnas kommuner finns på den undre halvan av listan.

Carl Ström, som är regionchef för Svenskt Näringsliv, tror dock inte att Dalarna har blivit ett sämre län att driva företag i.

– Nej, det är nog mer så att kommuner i andra delar av landet har blivit så mycket bättre, tror han.

En kommun som har en glädjande utveckling är Vansbro, som har den tredje största ökningen i landet och har klättrat 86 placeringar.

Leksand oroar

Däremot rasar Leksand som en sten neråt på rankingen.

– Och det är oroande, säger Carl Ström. Jag hoppas att man tar tag i det här ordentligt i kommunen nu.

Dalarnas kommuner får följande ranking:

Gagnef (60), Mora (71), Borlänge (92), Orsa (99), Avesta (111), Falun (164), Säter (169), Leksand (176), Malung-Sälen (178), Vansbro (188), Älvdalen (210), Smedjebacken (226), Rättvik (240), Ludvika (270) och Hedemora (276)

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se
Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista