Skyddad devis. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Sd använde skyddat Vasaloppcitat

Under ett möte med Sverigedemokraterna användes Vasaloppets devis: I fäders spår för framtids segrar. Vasaloppet har varumärkesskyddat devisen och de vill inte att den ska användas i något annat sammanhang. 

Det var under helgen som Sverigedemokraten Mattias Karlsson använde sig av Vasaloppets motto i ett tal inför valet till EU-parlamentet. Under mötet sa han att ”vi ska ta tillbaka vårt land, i fäders spår, för framtids segrar, ge oss Sverige tillbaka”.

Men Per Strid, informationsansvarig vid Vasaloppet, säger att devisen är varumärkesskyddad och att den inte ska förekomma i något annat syfte.

– Det spelar ingen roll om det är politiska eller kommersiella syften, säger Per Strid.

Mattias Karlsson är pressekreterare för Sverigedemokraterna och han säger att han inte hade en aning om att citat inte får användas i något annat sammanhang än Vasaloppet.

– Det känns som om det här är något som är allmänt spritt och en del av det svenska kulturarvet, säger Sverigedemokraten Mattias Karlsson.

Han säger att han inte tänker använda citatet i fortsättningen. Men Vasaloppets Per Strid säger att Mattias Karlsson borde ha kollat upp skyddet av Vasaloppets devis tidigare.

– Det borde man ta reda på innan man nyttjar något offentligt, säger Per Strid.

– Det skulle bli svårt att föra några samtal överhuvudtaget då, säger Mattias Karlsson.

Emma-Karin Björk
emma.karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista