Thomas Bodström. Foto: Magnus Neideman/Scanpix

"Skärp straffet för sexbrott"

Efter Dalanytts granskning av sexhandeln i Dalarna säger nu flera ledamöter i riksdagens justitieutskott att det behövs en straffskärpning av sexköpslagen. Många vill köpa sex i länet, men det finns ingen risk att åka fast. Detta vill bland annat Thomas Bodström ändra på.

– Jag tycker att den ska skärpas. Det är samma straff som det är på snatteri och det är betydligt mer allvarligt än att stjäla en Daim i en affär så jag tycker straffen ska höjas så att det blir en rimlig nivå, säger justitieutskottets socialdemokratiske ordförande Thomas Bodström.

Sexköpslagen innebär att det är olagligt att köpa sex. Men under de tio år som lagen funnits har bara tre brott anmälts i Dalarna. Polisen medger att det är riskfritt att köpa sex i länet. Att sälja sex är inte straffbart. ”Anna” är en av alla dem som gör det, hennes kunder är inte ett dugg oroliga.

– En träff med mig kostar 1500 kronor för en timme, vill man ha två timmar så är det 2500 kronor. De brukar röra sig om en eller två timmar, säger Anna.

Folk verkar inte rädda för att höra av sig till dig?
– Nej, det är det inte. De vet att det är riskfritt, lagen är tandlös i och med att vi sköter det snyggt och diskret, säger hon.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".