Sommarfjällturismen underutnyttjad tillväxtbransch

Två tredjedelar av all fjällturism är skidresor vintertid medan fjällturismen sommartid skulle kunna öka väldigt mycket jämfört med i dag. Det skulle generera många jobb och stora värden i fjällområdena om möjligheterna bara utnyttjas bättre av turistföretag och arrangörer. Det skulle också kunna få kringverksamhet som hotell och annan servicenäring att växa i närområdena.
Det här framgår av en färskt rapport från forskningsinstitutet Etour i Östersund, där forskningsledaren Peter Fredman skisserar två olika fjällturistmiljöer - dels ren orörd vildmark, och dels anpassade områden med flera serviceanläggningar. Dessutom finns en stor outnyttjad turistgrupp i Centraleuropa, där väldigt många aldrig har upplevt orörd natur. Dom skulle säkert skulle kunna lockas av bättre svensk marknadsföring av anläggningar som klarar av att ta emot stora grupper besökare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".