Sexhandel via SMS. Foto: Peter Johansson

Många åsikter om sexhandeln

Efter Dalanytts granskning av sexhandeln i länet fanns det mycket att diskutera. Lena Olsson, riksdagsledamot (V), Ulf Berg, riksdagsledamot (M), Laila Edholm, kvinnojouren, och Kerstin Bergman, länsstyrelsen, diskuterade bland annat sexköpslagen.

På tio år har polisen i Dalarna fått in enbart tre anmälningar om brott mot sexköpslagen. Verkligheten, när det gäller sexhandeln i länet, är en helt annan. När Dalanytt satte in en fejkad sexannons på nätet så kom det in massor med svar från intresserade män.

Laila Edholm vid kvinnojouren i Falun är inte överraskad att det kom in så många svar på annonsen.

– Män har i många sammanhang en konstig kvinnosyn men det säger också mycket om den ensamhet som män har, säger Laila Edholm från kvinnojouren.

Den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Lena Olsson från Malung tycker att det här är en fråga som polisen skulle kunna prioritera mycket mer. Hon anser också att samhället borde prata mer om de här frågorna.

– Det handlar ju om de patriarkala värderingar som lever kvar där man betraktar kvinnan som en vara, säger Lena Olsson.

Ulf Berg, moderat riksdagsledamot från Avesta, håller inte med Lena Olsson utan tror att det bara handlar om ett fåtal män, men att det ändå är för många.

– Det är mycket tragik i det här. Men det är oerhört svårt, om inte omöjligt, att få bort det här, säger Ulf Berg.

Kerstin Bergman är socialkonsulent på länsstyrelsen och hon tycker att det ska finns hjälp att få för de män som köper sex.

– Här ser jag att det behöver göras mycket, säger Kerstin Bergman.

När sexköpslagen diskuterades så sa Lena Olsson från Vänsterpartiet att den nuvarande lagen kan utvecklas och förbättras och att den inte ska rivas upp. Moderaten Ulf Berg tycker också att lagen ska vara kvar.

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".